Goede berichten van Arend Roos. Hij schrijft het volgende:

De Drijvende Huiskamer gaat er echt komen! Een leuke toevalstreffer, ontstaan tijdens een matchsessie van Dok41, leidde tot een gezamenlijke zoektocht van jachtenbouwer Amels, de HZ en Impuls. Deze zoektocht leidt nu tot een ‘smart home’, dat binnenkort zijn deuren zal openen op de Kenniswerf.

Een jaar geleden was ik met Petra de Braal op bezoek bij Peter Dijkwel van Amels. Peter vertelde ons dat Amels voorop wil lopen in de toepassing van nieuwe technologie om het klanten zo comfortabel mogelijk te maken. Daarbij past niet meer dat de bezitter van een jacht een tablet nodig heeft om de gordijnen te openen, de airco aan te zetten of de tv te bedienen. Nee, zo betoogt Peter, de toekomst ligt in Voice- en gesturecontrol. Hij vermoedt dat in de zorgwereld deze behoefte hetzelfde is. Als een oudere valt in haar appartement, dan wil je ook niet afhankelijk zijn van apparaten die je moet vasthouden of op het lichaam moet dragen, alarm te kunnen slaan. Kan ik misschien bij de Zeeuwse Huiskamer aanhaken?

Zie ook wat Peter Dijkwel daarover te zeggen heeft in dit filmpje (vanaf ongeveer 3.15).

Daarop zijn wij met de Hogeschool Zeeland een traject gestart waarin de veronderstelling getoetst werd. We hebben gesproken met zorginstellingen, wooncorporaties en bedrijven. Er is een functionele analyse opgesteld. In februari is een groep studenten gestart met een technische analyse, begeleid door Amels. Het rapport van deze studenten concludeert met een proefopstelling, die bruikbaar zou moeten zijn om testen uit te voeren naar Voice- en Gesturecontrol in een woonsituatie.

Hiermee is de periode van verkenning en analyse afgerond. In de komende zomer zal Amels met deze studenten de proefopstelling bouwen. Met een kerngroep, waarin ook zorginstellingen en wooncorporaties zijn vertegenwoordigd, zijn we nu bezig om deze ruimte te realiseren op de Kenniswerf. Het is onze ambitie om de inspanning van Amels te verduurzamen, zodat Zeeuwse partijen, die zich bezighouden met zorg en wonen in de toekomst van deze ruimte gebruik kunnen maken voor het gezamenlijk leren, ontdekken en bouwen van nieuwe oplossingen en toepassingen.

Alle lof voor Amels! Zonder de inspanning van Peter Dijkwel, die bereid is geweest om voor het bredere belang zijn nek uit te steken, waren we niet op dit punt gekomen. Wij kijken uit naar een mooie samenwerking in de komende jaren!

Meer weten voer de Drijvende Huiskamer? Op de bijeenkomst van 3 juli is er een interactieve sessie over deze Huiskamer.