img-20161114-wa0000“Wat hebben mensen nodig om langer zelfstandig thuis te wonen?” Deze vraag is het vertrekpunt van de Zeeuwse Huiskamer. De partners in dit programma proberen samen antwoorden te vinden op deze vraag. De oplossingsrichtingen lopen daarbij  uiteen.

technologie centraal
Een gemeente en een zorginstelling werken aan nieuwe samenwerkingsverbanden op lokaal niveau. Een verzekeraar onderzoekt of er kansen liggen in een nieuw dienstenaanbod voor mensen thuis. En deze week staat technologie centraal: “Welke technologische oplossingen helpen mensen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen?” We doen dat in een mooie samenwerking met HZ University of Applied Sciences. Zo’n vijftig techniekstudenten zijn deze week fulltime actief voor de Zeeuwse Huiskamer.

echte problemen van echte mensen
Een groep verpleegkundestudenten heeft de afgelopen periode een aantal cases in kaart gebracht, die een beeld geven van de problemen waar mensen tegenaan lopen. Het zijn echte problemen van echte mensen. De studenten beschrijven bijvoorbeeld valincidenten en de behoefte aan (sociale) veiligheid. Mensen hebben ook problemen met alledaagse dingen als de wasmachine of boodschappen doen.

img-20161114-wa0001engineering-studenten
Twaalf teams van studenten Engineering gaan nu slimme oplossingen bedenken voor deze knelpunten en problemen. Ze hebben met frisse moed hun tanden in de probleembeschrijvingen gezet en meteen kwamen al heel wat creatieve ideeën naar boven. Vrijdagmiddag (18 november) zullen ze prototypes van hun oplossingen presenteren tijdens een presentatiemarkt op de HZ. We zijn benieuwd!

INCASE
Dit project is onderdeel van INCASE, een Europees programma waarin Impuls en de HZ participeren om nieuwe internettechnologie (het Internet-of-Things) in te zetten om uitdagingen in Industrie en Wonen op te pakken. In Zeeland ligt de focus daarbij op slimme oplossingen op het gebied van wonen. Samen met kennisinstellingen en bedrijven zullen we de komende jaren de kennis vanuit de Zeeuwse Huiskamer ontsluiten om deze innovatieve projecten op te starten. Via dit weblog houden we u graag op de hoogte!

INCASE wordt mede-gefinancierd door het INTERREG 2 Zeeën programma. Het project is gestart op 1 september 2016; meer informatie is spoedig te vinden op de project-website.

incase-zonder-tekst