saskia davidseZoals al eerder gezegd benaderde Saskia Davidse ons zelf over de mogelijkheid om haar bij de Zeeuwse Huiskamer te betrekken. Daardoor krijgen we een kijkje in haar privéleven en tegelijk illustreert haar situatie vraagstukken waar veel chronisch zieken mee kampen. En er zijn meer partijen met wie Saskia haar ervaringen deelt.

Omdat de vermoeidheid die bij haar ziektebeeld hoort ervoor zorgt dat ze te moe is om zelf grote blogs te schrijven, maar ze tegelijk wel een mening heeft die ze graag met anderen deelt, is Saskia voor meerdere partijen beschikbaar als ervaringsdeskundige. “Ik heb toch niks beters te doen,” en “ik ga toch nergens heen,” zegt ze daarover met een flinke dosis zelfspot. Meerdere organisaties of studenten die onderzoek moeten doen, doen ondertussen hun voordeel met de kennis van Saskia.

Hoe komen al die partijen bij je uit?
Twitter, baby!

waar werk je zoal aan mee?
Ik ben nu betrokken bij een e-health project van Ikone en ik zit daar in het expertise-team. Die organisatie zet zich bijvoorbeeld in voor betere communicatie tussen patiënten en artsen en bestaat uit mensen die zelf chronisch ziek zijn.

Ik ben via hen benaderd door onderzoekers van het UMC Nijmegen voor de eerste MS Hackaton – er is inmiddels een tweede hackaton gepland, maar ik zat dus bij de eerste. Bij de hackaton komen in een soort snelkookpan ervaringsdeskundigen, IT-ers, artsen en patiënten samen. In heel erg korte tijd zoeken ze samen naar oplossingen voor problemen en ontwikkelen ze ook concrete producten

En recent?

Ik ben pas ook weer benaderd door studenten. Ik ben altijd gewillig om mijn verhaal te delen. Ik heb toch niks beters te doen.

Haal je er ook voldoening uit?
Ik heb ook altijd interesse in dit soort projectjes omdat het ook mijn opleiding communicatie volgt. Dat zou jij ook hebben.  Dat is ook de reden dat ik een blog begon toen ik in 2007 ziek werd. Ik kreeg soms meer dan 40 reacties per dag. Dan heb ik het niet zo verkeerd gedaan. Het is ook niet zo dat ik het schrijven heel erg mis. Ik ben vooral blij dat ik mijn opleiding mee heb gekregen. En via facebook heb ik nog veel contact met oud-klasgenoten. Veel zijn een beetje de kant van de health opgegaan en als ik soms iets hoor van iemand die een mooi project is begonnen, dan ben ik daar heel erg trots op.

En voor mij vind ik het gewoon tof om bij al die projecten betrokken te zijn. Ze komen allemaal met me praten en mogen alles aan me vragen.

Ik doe met jou ook mijn voordeel. Jij schrijft mij. Jij bent een functie die ik niet heb. Het zit allemaal in m’n kop, maar ja… dan? Het is veel te veel moeite en te heftig om zelf te schrijven. En zo kan ik mezelf wel uiten.

Over Saskia
Een artikel in de PZC zorgde ervoor dat Saskia Davidse contact met ons opnam. Ze heeft MS en de thema’s gezondheid, zorg en wonen hebben heel direct met haar leven te maken. Daarom zag ze raakvlakken met de Zeeuwse Huiskamer. En omdat we het interessant vinden om niet alleen naar ouderen te kijken die met deze thema’s te maken krijgen en Saskia bijzonder goed kan vertellen wat het betekent om MS te hebben, nemen we een serie interviews met haar af.

Meer lezen uit de interviewserie met Saskia