“Het hele verhaal van het knobbeltje op de borst tot de winter die op haar afkomt…”

Paulette de KrakerDe eerste interviews van Overleven met Kanker hebben plaatsgevonden. Door verhalen van mensen met kanker te verzamelen, wordt binnen dit thematraject waardevolle informatie verzameld. We vroegen Paulette de Kraker eerder al naar het begin van het traject en de eerste interviews. Hoe ging dat verder?

Hoe heb je de eerste periode ervaren?
“Ik ben het meest geraakt door de interviews. We hebben verschillende mensen gesproken en als je dan praat met iemand die niet meer beter kan worden… Je bent dan gewoon aan het werk en bezig met het verzamelen van quotes, maar tegelijk ben je heel erg onder de indruk. Die vrouw vond het zo fijn dat ze haar verhaal kon vertellen.”

Maar dat doet ze toch wel vaker?
“Ze hoort heel vaak “Hoe gaat het?” maar mensen willen niet echt horen hoe het gaat. Ze willen goed nieuws horen. Ze keek er erg naar uit om haar hele verhaal te doen. Van het knobbeltje op de borst tot nu, wanneer de winter op haar afkomt.”

Voelt zo’n gesprek wel als data verzamelen?
“Doordat we alle data verzamelen wordt het geheel waardevol voor het onderzoek, maar zo’n ervaring is natuurlijk ook heel waardevol uit zichzelf.”

Er zijn nu heel wat interviews afgerond. Hoe gaat dat verder?
“We plannen de vervolggesprekken met betrokkenen uit de omgeving van de mensen die we gesproken hebben. Naasten en familie en artsen, maar bijvoorbeeld ook de buurvrouw of vriendin die je om de paar weken naar het ziekenhuis rijdt. We willen meer weten over hun verhaal, hun perspectieven en hoe zij het hebben beleefd. Wat voor keuzes hebben zij gemaakt en waarom?”

En wat gebeurt er met de eerste resultaten?
“Die worden verwerkt in een sociale kaart.”

– meer over de sociale kaart lees je in een volgend interview met Paulette –