In interview 1 met Saskia Davidse bleek contact met heel veel verschillende zorgpartijen en overheden veel werk kost. Maar zijn er ook leuke contacten of kun je er spontaan op uit als je zoals Saskia MS hebt?

saskia davidse de zeeuwse huiskamer 2“Als ik er spontaan op uit zou willen, moet ik daar heel wat partijen van op de hoogte stellen: de thuiszorg, de huisarts, de fysio, mijn ouders en ik moet iets regelen voor mijn hulphond. Even gewoon iets gaan doen bestaat niet meer. ‘Ik ga gewoon even dit of dat’ heb ik al heel lang niet meer gezegd.”

Maar ga je wel eens een avond uit, naar de bios of uit eten? Of gaat dat niet?
“Met de rolstoel kom je niet overal en ik moet catheteriseren, dus dat is ook niet handig. Ik heb ook een heel specifiek dieet, dus uit eten gaan, is ook niet makkelijk. En dan is er nog de vermoeidheid. Dat overvalt je en dan wil ik maar één ding: in mijn bed liggen. Dus zeggen mijn man en ik al snel: we blijven lekker op de bank zitten. We hoeven niet naar de bioscoop. We hebben hier ook een mooie TV.”

Dat is rot.
“Ja, maar ik ben toch wel een einzelgänger hoor. Je wordt in een groep snel het zorgenkindje. En daar voel ik me dan weer onwijs schuldig over. Dat maakt het ook niet beter.”

Wat voor contacten zijn wel goed te doen?
“Wie ik wel zie, zijn hulpverleners. En social media dat scheelt ook flink. Ik heb een blog: ballabolla.nl en zit veel op facebook en twitter. Instagram doe ik niet. Dat vind ik voor hipsters. Ik ben nu ook bezig met de aanvraag van een elektrische plafondlift en een elektrische rolstoel zodat ik zelfstandiger wordt. Ik kan in theorie nu wel de deur uit rijden, maar dan kom ik niet meer binnen. Dus dat schiet niet op. En ik wil gewoon écht de mogelijkheid hebben om zelf naar buiten te gaan.”

Over Saskia
Een artikel in de PZC zorgde ervoor dat Saskia Davidse contact met ons opnam. Ze heeft MS en de thema’s gezondheid, zorg en wonen hebben heel direct met haar leven te maken. Daarom zag ze raakvlakken met de Zeeuwse Huiskamer. En omdat we het interessant vinden om niet alleen naar ouderen te kijken die met deze thema’s te maken krijgen en Saskia bijzonder goed kan vertellen wat het betekent om MS te hebben, nemen we een serie interviews met haar af.

Meer lezen uit de interviewserie met Saskia