Er is een nieuw zorgchalet in de Zeeuwse Huiskamer in Zonnemaire, maar er gebeurt nog veel meer. Brenda Voet van Résidence Oud-Bommenede heeft voor zorgchalets op het platteland gekozen vanuit een overtuiging dat herstel in een natuurlijke omgeving beter en sneller te realiseren is. Je voelt je daar gewoon goed. En bij je goed voelen, hoort ook dat je goed beweegt.

opnieuw leren bewegen
Brenda: “Je auto doe je ook één keer in het jaar naar de APK. Alle radartjes moeten goed blijven werken. Maar hoe kun je bewegen als je niet goed weet hoe dat moet? We willen je dat hier kunnen leren.” Daar is de laatste tijd flink aan gewerkt. “We hebben een Reformer aangeschaft. Dat apparaat is ontworpen door Joseph Pilatus. Hij is begonnen bij ziekenhuisbedden en heeft bekeken hoe je ook daar kon bewegen. Zo kunnen we dus heel veel doen voor de mensen op allerlei verschillende niveaus. Zo kunnen we mensen weer aanleren hoe ze moeten bewegen. Pilatus ontwikkelt het gehele lichaam in zijn totaliteit, corrigeert verkeerde houdingen en herstelt de fysieke vitaliteit. Met de Reformer kunnen we heel gericht werken. Je kunt er echt het hele lichaam mee aflezen.”

reformer
achtergrondkennis
Om zo met de Reformer te kunnen werken is er flink wat achtergrondkennis nodig. Brenda volgt een online cursus op maat bij fitnessgoeroe Debbie Jenner. “Zij vond het ook een geweldig project en zei dat eigenlijk elke fysio zo’n apparaat zou moeten hebben. Het apparaat ziet eruit als een pijnbank, maar het werkt fantastisch.”

langer zelfstandig wonen
“We worden allemaal geacht langer zelfstandig te blijven wonen en wat we nu doen, helpt daarbij. Ouderen kunnen zo bijvoorbeeld na een ongeval eerder terug naar de oude situatie. Dat is maatwerk en met deze bewegingsapparatuur creëren we een goede basis voor behandeling.”