In dit interview stellen we de projectleider van de Zeeuwse Huiskamer in Goes voor.

SONY DSC
Peter Oskam is coach en projectmanager. Twee vaardigheden die wat hem betreft een goede combinatie zijn voor zijn werk voor de Zeeuwse huiskamer. Op het moment dat we hem spreken, is hij net begonnen met zijn werkzaamheden voor de Zeeuwse Huiskamer Goes.

“Ik ben afgelopen woensdag begonnen. Ik ben me nog aan het inwerken. Maar ik ben al wel naar het huis geweest en heb er goed rondgekeken, samen met Henry de Miranda van RWS. Ik was positief verbaasd. Ik heb, volgens mij net als heel veel andere mensen, tóch een bepaald idee bij een flat… maar het was er erg ruim en licht met heel mooi uitzicht. Er wordt momenteel nog verbouwd maar je kon al zien dat het een hele mooie ruimte is.

Er is op dit moment al een en ander gebeurd aan het huis. Het is verbouwd zodat mensen met een rolstoel er kunnen wonen. Natuurlijk zijn de deuren daarbij verbreed, maar er is bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de zichtlijnen. Je kunt bijvoorbeeld van de keuken goed in de slaapkamer kijken.

Ook zijn er allerlei mogelijkheden aangelegd voor technologie. We installeren dit bewust nog niet helemaal af. We willen namelijk niet op voorhand te veel dingen aanbieden. Je ziet bij dit soort experimenten heel vaak dat er oplossingen worden bedacht en dat daar dan een probleem bij wordt gezocht.

We willen hier eerst gaan inventariseren tegen welke problemen bewoners oplopen en vervolgens daar oplossingen bij zoeken. Mochten die oplossingen technisch van aard zijn, dan ligt daar de basis al voor en is het zo geïnstalleerd. Er is bijvoorbeeld een fantastische internetverbinding. Dat is makkelijk.

Wat dat betreft kun je de Zeeuwse Huiskamer wel een beetje zien als een blanco canvas waarop we aan de slag gaan met de dingen die we terugkrijgen van de bewoners.

Er komen hier meerdere bewoners elk ongeveer een maand wonen. En iedereen heeft natuurlijk zijn eigen woonwensen. Woon je alleen of samen. En woon je met je partner of een zoon of dochter? Ben je blind of afhankelijk van een rolstoel? Alles brengt andere woonwensen met zich mee.

Maar het gaat om meer dan alleen zorg. Ik ga ook goed kijken naar de sociale omgeving. Kunnen we bij de buurtsupermarkt niet eens kijken of er een bezorgdienst mogelijk is. Een pak melk tillen lukt vaak nog wel, maar er is toch een probleem als de boodschappen echt zwaar zijn. Of misschien is er een mogelijkheid dat iemand hand-en-spandiensten komt verrichten.

Dit project spreekt me bijzonder aan omdat het heel direct resultaat heeft en je écht met mensen bezig bent. Mijn moeder is 85 maar woont nog thuis en dat gaat goed. Maar er is toch vaak dat doembeeld dat mensen hebben van een verzorgingstehuis. Iedereen wil graag thuis blijven wonen. Als ik mensen kan helpen dat moment uit te stellen of te voorkomen dat iemand daar naartoe moet… dan doe ik dat meer dan graag. Ik hoop dat het project kennis gaat opleveren over wat we allemaal zouden kunnen doen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Dat is natuurlijk voor de mensen zelf erg prettig en… het bespaart ook flink veel kosten.

Ook vind ik interessant dat dit eerder een proces is dan een project. We beginnen eraan en weten niet exact wat eruit komt. Dat vind ik heel mooi. En de diversiteit aan mensen die ik tegenkom. Het ene moment praat ik met een bestuursvoorzitter van een zorgorganisatie, even later sta ik te overleggen met een schilder.

Ik ben er bij de Zeeuwse Huiskamer Goes verantwoordelijk voor dat het pand er goed bij staat en dat er mensen komen wonen. Ook zorg ik dat we inventariseren hoe het loopt en wat de behoeften zijn.

Bij het de Zeeuwse Huiskamer komt mijn werkervaring als projectmanager en coach goed van pas. Projectmanagement is een vrij kil en wetenschappelijk iets. Je werkt puur met mijlpaaltjes… maar bij dit project staan mensen centraal en als een bewoner een week lang iemand te logeren krijgt, kun jij wel allemaal mijlpaaltjes hebben… maar zo werkt het niet. Ik kan hier dus echt al mijn professionele ervaring in kwijt.

Mail Peter Oskam >