Brenda Voet is projectleider van de Zeeuwse Huiskamer bij Résidence Oud-Bommenede in Zonnemaire. In dit interview stellen we haar voor.

ZeeuwsHuiskamer_locatie_zonnemaire_brenda

Foto: Ton Stanowicki/DELTA

Een gesprek met Brenda Voet gaat al snel over ondernemen. Ondernemen zit in haar bloed en samen met haar man heeft ze met als basis het boerenbedrijf dat al jaren in zijn familie zat veel initiatieven opgezet en het bedrijf uitgebreid. Een nieuwe uitdaging is Résidence Oud-Bommenede.

“Het bedrijf was voor de negende generatie in de familie toen we het overnamen met 45 hectare grond. We hebben er een minicamping opgezet met, voor in die tijd, vrij grote plekken. In 1999 hebben we grond bijgekocht en met 70 hectare is het nu middelgroot. De gebouwen van dat naastgelegen bedrijf kregen we er ook bij en daar hebben we een tweede minicamping opgezet met plekken van 600 tot 1000 m2.

Zo vanaf 2002 merkte ik dat een aantal van onze vaste gasten niet meer kwamen. Dat bleek te maken te hebben met hun zorgvraag. De afstand tot het toiletgebouw was bijvoorbeeld te groot. Dat vond ik akelig. Er waren eigenlijk geen mogelijkheden voor een recreant die ziek is. De zorgsector was toen ook nog heel anders.

Tegelijk speelde er nog iets anders. We gingen kijken hoe we dit bedrijf levensvatbaar in de familie konden houden, want van alleen een middelgroot landbouwbedrijf kun je niet leven. Ik ben twintig jaar geleden in de bewegingswereld terechtgekomen. Wat er ook maar is aan diploma’s op dat gebied heb ik op zak. Ik ben vitaalcoach en geef voeding- en bewegingsadviezen. Ik wilde weten wat er mogelijk was. Alles wat ik kon gebruiken aan kennis heb ik erbij gesleurd. Voor mijn MBA heb ik samen met drie professoren en dertien studenten onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor combinatie van zorg en recreatie. Daar is dit uitgekomen. Samenvoeging van landbouw, zorg en recreatie. Dat was voor iedereen wennen. Mensen denken toch veel in hokjes.

Nu ligt er een plan voor zestig zorgeenheden, of villa’s zoals wij ze noemen. We beginnen met zeventien en bouwen gefaseerd op. In de villa’s komt ruimte voor mensen met verschillende zorgindicaties. Een mooie afspiegeling van de maatschappij. De zorg wordt niet traditioneel opgezet. We werken met een Chef de mission, een begeleider. Die bekijkt hoe je het beste begeleid wordt en wat je nodig hebt. Onze zorgverleners en therapeuten moeten ontschotten, verder kijken dan hun eigen discipline. Zo krijg je een korter behandeltraject. De cliënt houdt zelf de regie en bepaalt wat er gebeurt. Je neemt hier zelf de verantwoordelijkheid voor je gezondheid.

We willen hier echt iets anders gaan bieden. Aandacht voor de mensen, rust en ruimte. Dan herstel je veel sneller van een operatie. Mensen die hier verblijven krijgen allemaal dingen mee die niet tastbaar zijn maar wel helpen.

De eerste woning is een bestaande woning op het erf die we inrichten als zorgwoning en gaan gebruiken als proeftuin. Wat werkt en wat niet? We gaan gewoon beginnen en doen. En experimenteren zullen we blijven doen, want ik wil bijblijven. Sterker: Ik wil hier niet werken met wat er vandaag is; ik wil hier werken met wat er over tien jaar is.

Ik kijk er bovendien naar uit om samen te gaan werken met de partners. Ondernemen doe je niet alleen. Je steekt gezamenlijk je nek uit.

Middels de Zeeuwse Huiskamer denk ik een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving door uit te pluizen wat er nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen waarbij het bereiken van de kwaliteit van leven van de ouderen van vandaag en die van morgen essentieel is.

De gasten die verblijven op Oud-Bommenede gaan ons daarbij helpen; zij gaan aangeven wat er wel of niet aanwezig moet zijn om kwaliteit van leven te bereiken.

Ik zie voor mijzelf een rol weggelegd als inspirator. En als er iets aan het project ontbreekt, dan haal ik dat erbij. Mijn voldoening en motivatie haal ik uit het verbeteren van de kwaliteit van leven van de mensen die hier komen. Bijvoorbeeld doordat mensen langer samen kunnen wonen, doordat een gezin waarvan de moeder MS heeft hier twee weken op vakantie kan of doordat iemand letterlijk in beweging wordt gebracht in gezondheidsgebouw Het Genieten.”

Mail Brenda Voet >

Meer berichten over huiskamer 1